FLYTTA TILL SVERIGE FRÅN ITALIEN

talien. Bara ordet får hjärnan att sätta igång och där tankar som kultur, mat – fantastiskt mat – stränder, storstadsliv, öppenhet, fantastisk natur, fotboll och otrolig arkitektur dyker upp hos många. Samtliga tankar som stämmer. Italien är ett fantastiskt land – men det är ett land som är fyllt av kontraster.

Det skiljer enormt mycket mellan södra Italien och de norra delarna, både sett till utveckling, klimat och sett till öppenheten hos människorna. Men å andra sidan: det finns en viss skillnad mellan Kiruna och Malmö också, eller hur?

Drömmen om Italien är stark hos många och för en del så räcker det med att årligen besöka landet för att bli kvitt längtan och abstinensen. En konktret siffra: Årligen reser cirka 450.000 svenskar landet! Men för andra så blir förälskelsen så stor att man ser Italien som ett land att permanent bosätta sig och det är något som vi verkligen kan rekommendera.

Njut av Italien
Att flytta till Italien – oavsett om det sker till Umbrien, till Sicilien, till Toscana eller till Sardinen – är verkligen ett äventyr som ger mycket tillbaka. Landet skiljer sig dock väldigt mycket åt mot Sverige och detta både gällande kultur och gällande byråkrati. Om du står inför att flytta till Italien så måste du vara medveten om dessa skillnader och vi kan för att förenkla lite rada upp några punkter som kan vara värda att ha i åtanke då det kommer till Italien.

Fri sjukvård. För att du som svensk ska kunna ta del av den fria italienska sjukvården – en fantastisk sådan för övrigt – så måste du först och främst kunna legitimera dig och detta med ett europeiskt sjukvårdskort. Detta hämtar du hos Försäkringskassan och väl där så råder vi dig även att fråga lite kring andra regler.
Ska du flytta till italien och har barn så skiljer sig reglerna lite åt gällande skola och sjukvård. I skolan så betalar du exempelvis för både mat och böcker och du kommer att finna att kontakten med lärarna i många fall är bristfällig. Men – utbildningen ligger på en väldigt hög nivå. Gällande sjukvård så kommer du att kunna etablera en nära relation med en specifik barnläkare och detta är enbart positivt. Till det negativa ska vi säga att tandvården är riktigt dyr i Italien – även för barn.
Nätverk. I Italien finns ca 180 svenska företag och det finns ungefär 10.000 svenskar som bosatt sig i landet. Många föreningar och nätverk finns att ta del av och vi råder dig att göra så. Dels så får du säkerligen nya vänner och dels så kan du undvika de värsta fällorna genom att ta del av goda råd. Här kan vi även råda dig till en initial kontakt med svenska ambassaden – ligger i Rom – för att lättare komma på plats.
Ett ord som du tyvärr kan komma att stöta på. Förenklat så betyder detta att en italienare gör det till lite av en sport att luras – något som inte ses som något konstigt; jämför med att filma på fotbollsplanen. I vardagen så kan det innebära att du betalar lite för mycket i hyra, att du betalar för något som egentligen ska inkluderas i hyran och sådana saker. Läs på! Det är ganska charmigt efter ett tag då du lär dig koderna.
Kort sagt. Italien är ett otroligt land och att alla vägar bär till Rom är verkligen ingen underdrift. Packa väskan och ge dig ut på ditt livs resa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *