FLYTTA TILL TYSKLAND

Tyskland är ett fantastiskt land som påminner väldigt mycket om Sverige. Men ändå inte; länderna har klara skillnader också och främst så gäller detta kulturella sådana. Strukturen och det sociala tänket är i stort detsamma och om vi ska använda ett citat – charmigt och relativt träffande – så hämtar vi det från Horace Engdahl som ombads att beskriva skillnaderna mellan länderna efter några års boende i Berlin: ” Tyskland är som Sverige, men för vuxna ”. Det ligger något i det.

Ser man till Tyskland och den spänning som finns där i städer som Hamburg, Berlin, Dortmund, Stuttgart och Munchen så finns där mycket att hämta. Tyskland är stort och blandar både större städer med en underbar natur och oavsett om man är intresserad av musik, av idrott, av kultur i stort eller av att umgås med trevliga människor – tyskar är oerhört sociala, hjälpsamma och omtänksamma – så kommer man att hitta det där.

En flytt till Tyskland är alltså att rekommendera om du skulle gå i sådana tankar och en sådan är dessutom smidig sett till logistiken. Det finns väldigt bra vägar till Tyskland och man kan med lätthet köra dit på egen hand eller anlita en flyttfirma för transport av allt bohag. Vi nämnde i början av texten att Sverige och Tyskland har liknande struktur, men att det ändå finns vissa skillnader.

Det vi tänkte göra här är att rada upp några punkter som kan vara värda att veta och som kan underlätta för dig om du skulle vilja flytta till Tyskland.

Försäkring. I Tyskland är en försäkring något du som anställd får – förutsatt att du arbetar minst 20 timmar per vecka. Frilansar du och vill ha en försäkring så är det dyrt och här kan det vara ett alternativ att höra med svenska försäkringsbolag istället. Fem stycken försäkringar är obligatoriska i Tyskland – pension, arbetslöshet, lång- och äldrevård, olycksfall och sjukförsäkring; samtliga brukar din arbetsgivare kunna hjälpa dig med.
De flesta tyskar hyr sina bostäder och detta på grund av höga amorteringskrav. Förmodligen kommer även du att hyra boende och här finns det två saker du ska veta. Först betalar du kallhyra – Kaltmiete – och därefter betalar du Warmmiete – vatten, värme, sophämtning och i vissa fall så ingår även bredband i detta. Kolla upp innan. Priserna är klart rimliga och de flesta hyresvärdar kräver en depositionsavgift där du lägger tre stycken månadshyror i förskott.
Anmäl ditt boende. Detta är något du måste göra då detta är nödvändigt för att du ska kunna bli skatteregistrerad och för att du ska kunna social security number. Detta gör du hos din ”kommun” och viktigt är att du tra kopior på allt. Detta för att kunna lämna till exempelvis det tyska skatteverket och för att kunna öppna ett tyskt bankkonto lite smidigare.
Språk. Det kommer att underlätta för dig att få ett jobb om du talar tyska. Tyskar är inte lika avogt inställda till engelska som exempelvis fransoser – men det är ändå bra att kunna tala och förstå litegrann. Tyska påminner till mångt och mycket om svenska och tar du några kurser så kommer grunderna att sitta relativt snabbt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *