HUR PACKAR MAN EN FLYTTBIL?

Omsorgsfull packning med rätt förpackningsmaterial är en av förutsättningarna för att en flytt ska lyckas perfekt. Därtill gäller det att tänka på hur möbler, flyttlådor och andra föremål placeras i flyttbilen, så att utrymmet utnyttjas effektivt och dina ägodelar inte tar skada under transporten. Ta en titt på våra bästa tips för att packa en flyttbil nedan.

Hur välja rätt storlek på flyttbilen?
Att välja rätt storlek på flyttbilen är inte alltid lätt. Få människor har en tydlig uppfattning om hur många kubikmeter flyttlasset upptar, vilket kan leda till att man betalar för outnyttjat utrymme eller tvingas att köra många gånger fram och tillbaka. Därför lönar det sig att göra noggrann research för att hitta rätt modell på uthyrarnas hemsidor.

Vilken typ av körkort krävs det?
Något det också gäller att beakta vid valet av fordon är körkortskrav.

Med B-körkort är det tillåtet att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Därtill är det tillåtet att koppla på ett lätt släp.
Utökad B-behörighet ger en rätt att koppla på ett släp som är tyngre än 750 kg. Den sammanlagda totalvikten på bil och släp får ändå inte överstiga 4 250 kg.
Med BE-behörighet är det tillåtet att koppla en eller flera släp till bilen. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpets sammanlagda totalvikter.
Mer detaljerad information hittas hos Transportstyrelsen.

Hur mycket ryms det i fordonet?
Flyttbilens exakta storlek brukar alltid framgå på uthyrarnas hemsidor. Alternativt kan du mäta allt exakt på plats. För att avgöra hur mycket utrymme du behöver är det bra att börja med att bestämma antal och typ av flyttlådor. En vanlig flyttlåda är vanligen 40-70 cm lång, 30-40 cm bred och 30-40 cm hög, men variation förekommer beroende på tillverkaren. Att investera i lådor av hög kvalitet lönar sig, eftersom de klarar av att staplas på varandra.

När du vet antalet lådor och deras dimensioner kan du beräkna hur mycket utrymme de kommer att uppta, och hur mycket som finns kvar för återstående föremål. Ta gärna också mått på stora möbler, exempelvis skåp, fåtöljer och tunga hushållsmaskiner såsom tvättmaskin och kylskåp för att möjliggöra en så exakt uppskattning som möjligt.

Osäker på hur du ska packa? Kolla in våra bästa packningstips och våra guider för att flyttpacka glas och böcker.

Hur packar man en flyttbil?
När fordonets storlek har fastställts och du är säker på att allt passar in, står du inför uppgiften att packa flyttbilen. En grundregel går – kanske inte helt överraskande ut på att packa tunga föremål under och lätta överst. Men det finns annat du också behöver tänka på.

Börja med att fylla bilen med flyttlådor längst bak, det vill säga väggen närmast förarsätet. Du kan använda kuddar, filtar, mattor och liknande för att fylla utrymmet mellan lådorna och fordonets tak. Efter det här står skrymmande föremål och möbler.

Kom ihåg att tejpa fast lådor och luckor så att de inte öppnas under färden, och att montera ned möbler så att de tar mindre utrymme. Också här kan kuddar och filtar användas som skydd mot slitage och stötdämpning. Tvättmaskin, kylskåp och liknande tunga föremål kommer sist för att hålla avståndet till bostaden så kort som möjligt. Se till att spänna fast stora föremål med spännband för att förhindra att de åker runt under transporten. I vår artikel hittar du mer information om att transportera kylskåp.

Vad bör man tänka på inför transporten?
Nu är det enda som återstår att köra säkert till inflyttningsadressen. Om du sällan kör själv kan det vara bra att göra några övningsrundor på lugna gator för att lära känna bilen och dess köregenskaper bättre. Kom också ihåg att justera sätet och speglarna på en höjd och vinkel som passar dig. Reservera tillräckligt med tid för flytten så att du inte behöver ha bråttom i trafiken och kontrollera gärna på förhand vilka parkeringsmöjligheter det finns i närheten av ditt nya hem.

Packa flyttbil – checklista
Se till att du har rätt körkortstyp för den typ av fordon du väljer.
Innan du fattar ditt beslut gällande uthyrning ska du gärna ta reda på vad hyreskostnaden innefattar. Ett väldigt billigt erbjudande kan visa sig innehålla oväntade eller dolda kostnader. Läs mer om att hyra flyttbil i vår artikel.
Utgå från antalet flyttlådor och deras storlek när du beräknar volymen på ditt bohag.
Ta mått på övriga möbler och föremål. Skruva bort exempelvis stolsben och tejpa fast utdragbara lådor och skåpdörrar.
Inled packandet i god tid för att undvika förhastade lösningar. Ta en titt på hur du enklast packar kläder och skyddar elektronik i våra packningsguider.
Börja med att fylla på transportutrymmet med lådor, varefter övriga föremål följer. Spänn fast stora föremål med spännband.
Använd mattor, kuddar och filtar som skydd och vaddering.
Om du flyttar krukväxter – ställ dem i bilens varma innerutrymme. Lasta in växterna sist och ta ut dem först, så de exponeras för kyla så kort tid som möjligt.
Ställ in speglar och säte på en höjd som passar dig och ta dig försiktigt ut i trafiken.
När transporten är avklarad – dra nytta av våra bästa tips på hur du snabbt packar upp efter flytten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *