TIPS FÖR DIG SOM SKALL FLYTTA HEM ÖVER SOMMAREN

Att flytta hem över sommaren är mycket vanligt och något som många studenter börjar fundera på nu när vårterminen för universitet och högskolor börjar lida mot sitt slut. Många studenter väljer att lämna sina studentlägenheter eller studentkorridorer och flytta hem under sommarmånaderna. För många väntar jobb på hemorten, resor eller annan semester. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på om du planerar att flytta hem över sommaren!

Andrahandsuthyrning när du skall flytta hem
Om du planerar att flytta hem över sommaren kan det vara en bra och ekonomiskt gynnsam idé att hyra ut din studentbostad. Det är normalt stor efterfrågan på billiga bostäder från internationella sommarstudenter och tillfälliga sommargäster men även från andra som kan tänka sig att bo tillfälligt i väntan på annan bostad. Prova därför att lägga ut din bostad för uthyrning, trots att det är kort varsel som gäller.

Tillfällig adressändring när du skall flytta hem
Om man skall flytta hem över sommaren vill man inte missa räkningar, antagningsbesked och annat viktigt. Det kan därför vara bra att eftersända posten dit du ska spendera sommaren. Eftersändningen kan ske högst 6 månader åt gången och kostar max 300 kr för studenter vid beställning hos Adressändring. Du kan också ordna gratis tillfällig adressändring genom att be en kompis hjälpa till. Tänk också på att viss typ av post inte omfattas av tillfällig eftersändning, bland annat dagstidningar, oadresserad reklam och paket.

Stäng av kyl och frys och annat som drar ström
Om du inte skulle få din bostad uthyrd över sommaren eller helt enkelt väljer att inte hyra ut under den perioden du skall flytta hem så bör du komma ihåg att stänga av kylen och frysen. Det är onödigt att de står och drar el om ingen bor där. Tänk på att även tömma dessa från mat för att inte få en otrevlig överraskning i början av hösten. I studentkorridorer delar man ofta på kyl och frys, så kom överens med andra i din korridor om hur sådana saker ska skötas under sommaren. Låt inte heller tv-apparater, dvd-apparater, datorer och liknande stå avstängda på standby-läge.

Lämna inte dina växter utan vatten
De flesta studenter kanske inte har en stor samling växter i sina lägenheter men skall du flytta hem över sommaren, tänk på de växter som ändå finns.
Växter vill inte bli lämnade ensamma i ett varmt rum en hel sommar. Flytta växterna från direkt solljus och be någon granne kolla till dem då och då för att fylla på med vatten. Annars kan du alltid ta med växterna hem för att ge dem den tillsyn och kärlek som behövs.

Undvik inbrott när du skall flytta hem över sommaren
Om du ska flytta hem över hela sommaren, ökar såklart risken för inbrott. En billig försäkring kan vara att införskaffa en timer som exempelvis tänder en lampa i närheten av ett fönster eller sätter på radion under en timme på kvällen. Då ser ditt hem bebott ut fast du inte är där. Koppla dock inte en timer till tv:n eftersom det innebär en större brandrisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *