VAD KOSTAR FLYTTSTÄDNINGEN EGENTLIGEN?

Pris flyttstädning, detta räcker att läsa.
Vi undersökte pris flyttstädning och fann att efter RUT-avdrag så är de lägsta priserna från 30 kr/m2 och upp till ca 60 kr/m2 är inom det normala prisspannet. Nedan kan du läsa om vad som påverkar priset för en flyttstädning.

Flyttstädning kostnad per timme
Priset som städfirman behöver ta ut av dig är till stor del beroende på hur mycket tid det tar att städa. Men också restid till bostaden påverkar givetvis också priset. En städare kostar 150-200 kr/h efter RUT-avdraget är avdraget om du skulle köpa per timme.

Fast städpris eller per timme?
När det gäller flyttstädning är det nästan alltid fast pris som gäller. Ett fast pris med ett skriftligt avtal är mycket tryggare än en städfirma som du betalar per timme. Vi på Moveria rekommenderar att alltid ta flyttstädning med fast pris.

Vad ingår i flyttstädning?
Det är mycket som ingår i en flyttstädning, golv, tak, väggar ska vara rengjorda. Det som många som gör detta själva missar är att även vattenlås i badrum och kök ska vara rengjorda. En annan sak som ofta glöms är att ingår tomt så ska den också vara städad, exempel på vad om inte är okej är att lövhögar ligger kvar på gräsmattan. Läs vår checklista om vad som ska ingå i en flyttstädning.

Flyttstäda själv eller använda städfirma?
Det blir billigare att flyttstäda själv, men en flyttstädning kostar inte så mycket idag efter RUT-avdrag. Framförallt inte om man sätter det i förhållande till vad bostäder ofta kostar att köpa eller vad det kostar om fastighetsägaren inte tycker en hyreslägenhet är tillräckligt städad vid avsyning.

Garantier och löften
Du ska se till att städfirman lovar dig att de tar hand om eventuella klagomål från de som flyttar in. Detta besparar dig tid och problem. Det är ändå du som är ansvarig men i de flesta fall så slipper du bli inblandad om det finns några klagomål. Denna garanti är också ett starkt skäl att välja att leja bort flyttstädningen.

Hur lång tid tar flyttstädningen?
Flyttstädningen påbörjas när alla möbler och allt annat är utrensat från bostaden. Om du gör flyttstädningen själv så är antalet timmar det tar starkt beroende av hur van du är att städa och vilka städartiklar du har tillgång till. En ångtvätt kan bespara dig mycket städtid både när det gäller rengöring av kök och badrum. En städfirma klarar av ca 5 m2/h och person. En ovan privatperson tar det ca dubbla tiden. Det vill säga för en 40 m2 lägenhet tar det städfirman 6-8 h för en professionell städare och en privatperson skulle det då ta ca 16 timmar. Ofta är man ju flera som hjälps åt, men det är ändå en bra tumregel. Många vet att detta tar mer tid än man tror.

Vad påverkar vad en flyttstädning kostar?
Det som påverkar mest är ytan på din bostad, det vill säga hur mycket ska städas. Antalet toaletter/badrum är också intressant för en städfirma att få reda på. Restiden till och från bostaden brukar inte kosta så mycket såvida det inte är mycket stora avstånd. I storstäderna brukar restiden alltid ingå. Vardagar 8-18 är det billigast, vill du ha städat udda tider t.ex. på kvällen eller under en helg så får du räkna med 30-60% högre pris.

Flyttstädning berättigar också till RUT-avdrag, vilket påverkar priset. Tänk också på att denna kostnad är avdragsgill som kostnad i samband med försäljning av bostad. Glöm inte att spara kvittot om skatteverket frågar.

Pris flyttstädning för en bostad
En flyttstädning kostar den tid det tar att utföra den, restid och en liten kostnad för förbrukningsmaterial

Uppskattningsvis kostar:

1 RoK 30 m2 ca 1 000 kr efter avdraget RUT

2 RoK 50 m2 ca 1 250 kr efter avdraget RUT

3 RoK 75 m2 ca 2 000 kr efter avdraget RUT

Städpriserna ovan är grova uppskattningar i det nedre prisområdet för skattebetalande städfirmor. En tumregel är att flyttstädningen kostar hälften av flyttfirmans kostnad och därefter får du dra av RUT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *